Search form

Επιθεωρητής Αναδιοργάνωσης ΣΞ στο ΓΕΕΘΑ

Alt

 

 

 

Αντιστράτηγος Μιχαήλ Κλούβας

 

Ο Αντιστράτηγος Μιχαήλ Κλούβας γεννήθηκε το 1966 στον Πειραιά. Αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Πειραιά και εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1984 από την οποία αποφοίτησε το 1988 ως Ανθυπολοχαγός ΜΧ.

Φοίτησε σε όλες τις Σχολές και τα σχολεία του Όπλου του, στην Σχολή Τεχνικής Εκπαίδευσης Αξιωματικών Μηχανικού, στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Εθνικής Αμύνης. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του μέχρι σήμερα υπηρέτησε σε Μονάδες και Υπηρεσίες του  Μηχανικού, σε Μονάδες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (Κύπρος) καθώς και σε συμμαχικά Στρατηγεία του ΝΑΤΟ (Κωνσταντινούπολη – Αφγανιστάν). Διετέλεσε ως Λοχαγός Υποδιοικητής για 2 έτη στο 96 ΤΜΧΕΘ (Αρμόλια Χίου), ως Ταγματάρχης Διοικητής για 2 έτη στον 7ο Λόχο Μηχανικού (Προβατώνας Έβρου), ως Αντισυνταγματάρχης Διοικητής για 3 έτη στο 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού (Λουτράκι) και ως Συνταγματάρχης για 3 έτη Διοικητής Μηχανικού στην Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού στην Αθήνα.

Ως Ανώτατος Αξιωματικός, Ταξίαρχος από το 2018, Υποστράτηγος από το 2021 και μέχρι σήμερα, υπηρετεί ως Διευθυντής της Μονάδας Μελετών & Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ως Διοικητής Μηχανικού της ΑΣΔΥΣ, την τριετία 2014-2017, ανέλαβε σημαίνοντα ρόλο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος με την μελέτη και την επίβλεψη της κατασκευής του συνόλου των έργου του μεταναστευτικού, στις δομές φιλοξενίας προσφύγων Σχιστού, Σκαραμαγκά, Μαλακάσας, Ελαιώνα Β-Γ, Αγίου Ανδρέα, Ελευσίνας, Ριτσώνας, Θήβας καθώς και την κατασκευή Κέντρων Υποδοχής & Ταυτοποίησης με προκατασκευασμένους οικίσκους στις νήσους Λέρο, Κω και Χίο.

Ως Διευθυντής της ΜΟΜΚΑ από το 2018 έχει συμβάλλει στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση κρίσιμων έργων υποδομών, τόσο σε μελετητικό επίπεδο (μετεγκατάσταση Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού-Ιωαννίνων-Χαλκίδας, εκπόνηση Γενικού Σχεδίου Διάταξης του Ναυστάθμου Κρήτης και της Ναυτικής Βάσης Αλμυρού), όσο και σε επίπεδο κατασκευής (αρχικές διανοίξεις οδών, κατασκευή αεροδρομίων, εκτέλεση λιμενικών έργων και συντήρηση οδικών δικτύων) σε ακριτικές κατά βάση περιοχές, νησιά και μικρονήσους. Το σύνολο των έργων σε όλη την επικράτεια κατά την διάρκεια της διοίκησής του στη ΜΟΜΚΑ υπερβαίνει τα πενήντα.

Επίσης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΜΟΜΚΑ έχει συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των περισσότερων μεγάλων φυσικών καταστροφών που έπληξαν τα τελευταία χρόνια την χώρα (Πλημμύρες στην Δυτ.Ελλάδα, στα Ιόνια νησιά, στη Μάνδρα Αττικής, πυρκαγιά στο Μάτι, θεομηνίες ΙΑΝΟΣ-DANIEL-ELIAS κτλ) με την αποκατάσταση έργων οδοποιίας (κατασκευή γεφυρών) και τον σχεδιασμό-υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

Έχει τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις.

Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικού Μηχανικού (δομοστατικός) και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στον «Δομοστατικό Σχεδιασμό & Ανάλυση των Κατασκευών» του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει εκπονήσει έρευνα σε επίπεδο διδακτορικού στην «Καταστατική προσομοίωση του σκυροδέματος σε οχυρωματικά έργα μεγάλου πάχους». Από το 2011 είναι καθηγητής στην Σχολή Τεχνικής Εκπαίδευσης Αξιωματικών Μηχανικού (ΣΤΕΑΜΧ) στο μάθημα της «Οχυρωματικής».

Ομιλεί την Αγγλική γλώσσα, είναι πιστοποιημένος αυτοδύτης (advanced open water diver), αλεξιπτωτιστής σταθερού ιμάντα και στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται σε επίπεδο πρωταθλητισμού με την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης.